work-vs-study

Знаете ли на колко много млади хора се налага да работят и да учат едновременно? Може и да не са мнозинството, но предполагам, че около половината студенти в България най-малкото търсят начин да изкарват допълнителни пари между лекциите и изпитите. Не е лесно, но не и невъзможно. Все пак най-правилните решения, които взимаме, рядко са толкова лесни, колкото ни се иска, и затова не всеки ги предприема.

На мен самият ми се налагаше неведнъж да уча и да работя едновременно и от личен опит ще ви потвърдя, че е възможно, но съществува риск да пострада социалният ви живот. Понеже се налага да прочитате това или онова и да напишете някоя и друга курсова работа, се занимавате с тези задачи вечер след работа. Умората е натрупана и понеже имате нужда от малка почивка преди да напрегнете мозъка си отново, няма как в 8.00 ч. да седнете да четете и към 10.оо ч. след това да заспите. Опитвал съм, почти невъзможно е. Умората надделява и много малко от прочетено остава в дълготрайната ви памет. Затова почивате и сядате да учите към 10.00 ч., следователно няма как да заспите преди 12.00 ч.

Що се отнася до социалния живот – той страда. Работа, комбинирана с учене, означава по-малко излизания с приятели и по-малко безсънни нощи заради купони. Нуждаете се от цялата си енергия, ако искате да сте пълноценни и да вършите задълженията си качествено. Не казвам, че кафенетата с приятели съвсем отпадат като опция, но просто бъдете готови, че честотата на провеждането им ще намалее. Не е фатално, все пак ученето някога ще свърши, но във ваш плюс е психическата настройка, че времето ви ще е дефицитна стока. Всичко ще си струва обаче заради новите знания и дипломата, с които ще се сдобиете, така че в крайна сметка усилията би трябвало да се отблагодарят в бъдеще. Нали?

Leave a Reply