Може да ви прозвучи банално в първия момент, но, ако се замислите малко по-съсредоточено, има много истина в този кратък израз: “Търпението е благодетел”.

Сещам се за не една и две сфери от живота ни, в които си струва да бъдем малко по-търпеливи, за да пожънем успех. Първото, което ми два на ум, е образованието. В очите на едно малко дете или дори тинейджър да ходи на училище 12 години подред може да изглежда безкрайно много. Ако има търпението да премине успешно през тези 12 годни обаче, определено ще му бъде от полза. А ако има търпението след това и за висше образование – още по-добре. Но повече мои приятели и познати не притежават това качество. Те все бързат, искат много и го искат веднага. И следователно тъпчат на едно място постоянно.

patience

Подобна ситуация може да се получи и на работното място. Искате да ви възлагат повече и по-отговорни задачи, искате развитие, промяна, повишение и т.н., но замислят ли се, че тези неща идват постепенно и бавно. Доверието между вас, колегите и работодателя ви се изгражда стъпка по стъпка и се губи много лесно. Не бива да избързвате, а да имате търпение. “Бързата работа, срам за майстора”, са казали хората и наистина е така.

Дори в личен план е нужно да сте търпеливи с половинката си. В началото на всяка връзка има един период на нагаждане един към друг, ако можем да го кажем така. Когато той премине, започвате да се разбирате много по-добре, но докато това се случи ви е нужно търпение към другия.

Знам, че чакането може да е изнервящо понякога и особено когато нямате представа колко дълго ще продължи. Каквото и да се случи обаче, не забравяйте следното. Търпението е благодетел. По-добре да постигнете желаната цел късно, отколкото никога…

Leave a Reply