Малко хора днес се замислят какво е положението във висшето образование, а после и във реализацията на завършилите студенти. Разчитаме на статистики, а отрицателните данни от тях просто приемаме с лека ръка, все едно става въпрос просто за някакви си цифри, а не за човешки същества.

Та какво е положението в специалност „Счетоводство“? Учиш 4-5 години, качеството на образование е съмнително, щатът на студентите е изключително раздут, за да прибират университетите повече пари от държавни поръчки и такси за семестри, и съответно след като завършиш се конкурираш с хиляди твои набори… някои от които вместо да учат, само са преписвали през последните 4-5 години.
Но това не е всичко! Получаваш бонус – никой не иска да те вземе на работа, ако нямаш минимум година стаж! А откъде да я направиш тази година, след като от университета са ти определили само 2-3 месеца?!

И се луташ ли, луташ – даже повечето колеги мислят за преквалификация – след завършено висше образование! Тук идва момента вече да споменем Крестън Булмар и защо съм ги включил в заглавието – започвам стаж и допълнителна квалификация там, с надеждата след като го приключа да започна или работа в компанията, или да бъда приет някъде другаде, благодарение на резултата от изпита.

А изпита в Крестън Булмар е изключително труден. Носят се легенди сред студентите по счетоводство за включените въпроси, и излиза всъщност, че само десетина процента от положилите го, го взимат. Контролът с квестори също бил доста сериозен. Всичко това вместо да ме демотивира, ме обнадеждава, защото така знам, че успея ли да взема изпита, на всички интервюта за работа ще ме гледат с други очи – не просто поредният студент, „който изкласил университета“, а млад човек, който е доказал осъвременените си знания в счетоводната наука и само чака шанс да ги превърне в умения.

Това е причината изключително много да се радвам, че ме приеха за стаж и обучение в Крестън Булмар. Не на последно място – ще се запозная и със светила в бранша, като финансиста Емил Попов и други.

Сега започва последна сесия в университета и е важно да се концентрирам върху нея, но съвсем скоро след това, стартира и стажът ми в счетоводната компания, който надявам се, освен труден и обогатяващ, ще е и много интересен.

Leave a Reply