trust11

Нали знаете как всичко се измерва в днешно време? Слагаме коефициенти на какво ли не в различни области на живота ни. Измерваме производителност, броим пари, смягате приходи, разходи, аудитория, посещаемост, рейтинг и т.н.

И в този ред на мисли се питам. Имаме ли скала на доверието? Нещо като десетобална система, по която да оценяваме на кого колко вярваме или съответно не вярваме. Логично, ще имаме и критерии, според които скалата ще се покача или ще спада, а заедно с нея и “оценката”.

Да си призная честно, аз май имам една подобна. В главата си подреждам списъка с хора, на които знам, че мога да имам повече доверие, отколкото на други. Чудя се как ли се е получило така? Все нещо трябва да е станало, за да заслужат част от приятелите ми по-висока “оценка”, отколкото други. Така, май постепенно започнах да си определям критериите, които ми влияят – от колко време се познаваме, какво се е случило през това време, помага ли сме си един на друг и ако да – как, какви са отношенията ни и т.н.

Чудя се къде би била от полза подобна скала на доверието най-много? Може би на работното място, когато работите в екипи? Може би сред бизнес партньорите ви или доставчиците ви? В личния ви живот? Навсякъде, където има работа с повече хора, които все още не познавате достатъчно добре, една скала на доверието би ви била от полза.

Leave a Reply