music_notes_stock_by_bassgeisha-d3h9mpv

Музиката е неразделна част от нашия живот. Слушаме музика, когато сме сами, когато сме на парти, на приятелско или семейно събиране, по повод и без повод. Понякога я слушаме просто за да съберем мислите си, да се дистанцираме от случващото се около нас или за да се съсредоточим по-лесно върху текущата си дейност. Музиката ни разведрява, прави неприятните задължения по-лесно поносими и неведнъж ни е спасявала от скука, когато времето около нас е минавало сякаш ужасно бавно.

Да, музиката има уникалната способност да действа на нервната ни система по различни начини. В повечето случаи, ако стилът ни харесва, музиката е истинска радост за душата. В моментите, когато си я пускаме, за да се абстрахираме от звуците около нас обаче, тя може да се окаже и разсейваща.

Представете си например, че ви се налага да прочетете старателно и проверите за грешки и неточности обемен документ – може да е някакъв договор, презентация, описание на проект, каталог и т.н. Необходимо ви е цялото налично внимание, за да се съсредоточите и да не объркате нещо. Същевременно колегите ви постоянно щракат по клавиатурите, говорят си, възмущават се гласно на това или онова и волно или не, но ви пречат да си свършите работата и да се съсредоточите. Няма по-тихо място, на което да отидете, и единствената ви възможност за уединение е да си пуснете музика през слушалките. Лошото е, че в такива моменти има шанс също да се разсейвате, както се получава при мен понякога. Имам нужда от пълна тишина, без нищо друго да жужи около мен, било то въздишките на колегата в съседство или “Четирите сезона” на Вивалди. Неприятно е, но дори и музиката ми пречи и изпадам в истинска немилост на обстоятелствата. Ако някой може да ми даде съвет за концентрация и абстрахиране от разсейващите фактори в ежедневието ни, ще съм наистина щастлив да го чуя.

Leave a Reply