Първо, искам да отбележа, че алюзията с пиесата на Оскар Уайлд „Колко е важно да бъдеш сериозен” е напълно случайна. Получи се без да искам, но ми харесва как звучи.

getty_rm_photo_of_eye_reflecting_computer_screen

Сега нека и да уточня, че умението да си съсредоточен максимално дълго време според мен е много важно и трябва да се цени повече у хората, които го притежават. Факт е, че всички ние имаме естествената наклонност да се разсейваме лесно. Ако си на компютър с интернет връзка, постоянно си изкушаван да влизаш с профилите си в различни социални мрежи, да разглеждаш, харесваш и да коментираш. Или да четеш новини, да разглеждаш сайтове, да играеш онлайн игри и т.н. Макар по този начин да се социализираш, губиш от ценното си време и се разконцентрираш от проектите, по които работиш в момента.

Умението да се съсредоточаваме и да задържаме вниманието върху важните неща ни помага в различни ситуации и не само в работния процес. Научаваме се да четем без да ни разсейват дреболии, запомняме по-лесно, обръщаме по-голямо внимание на важните в момента неща. Забелязваме детайлите и се вглъбяваме в тях по-усилено. Учим нови неща за по-кратко време, успяваме да се справим с повече задачи по-бързо и не на последно място – правим нещата по-добре, защото забелязваме грешките и ги поправяме навреме.

Да сме максимално съсредоточени, може да ни донесе само позитиви, но изиска силна воля и постоянство, които се изграждат бавно и трудно.

Ето, дори аз се разсеех от другите си задължения, за да напиша този пост.

Leave a Reply