Когато видите вятърни мелници и лалета точно в това съчетание, в главата ви мигновено изниква всичко холандско. Да, обаче какво ще кажете за Холандия, която се появява като приказен оазис в България. При това недалеч от София. В самия край на град Елин Пелин.

Там от месеци се издига хидропарк “Вятърните мелници”, който неочаквано много представя една нетипчина за родното око гледка на лалета, теменужки, басейни, езеро с патици, места, обособени за риболов, беседки, шезлонги, хамаци и разбира се много тучна трева и наредени вятърни мелници, които наподобяват хем нещо тип “I AMsterdam”, хем нещо тип Дон Кихот. Средновековно, ренесансово и същевременно съвременно и българско.

Този уикенд едни приятели бяха там и ми разказаха за това ново мястото. Първоначално се почудих, но след като го издирих в мрежата се сепнах изненадано, защото не очаквах, че ще… ами, че ще е такова, каквото е. И вие може да го видите ТУК и да си изградите някаква представа от подбраната галерия и рекламните текстове. Може и да споделите мнение в коментар, ако сте ходили вече там. Но аз така или иначе чух добри отзиви и смятам да го посетя. Не мисля, че ще е с преспиване, защото за мен специално цените са доста високи, но ми звучи като добър план за един съботен или неделен ден, например.

Сега като се разписах всъщност, осъзнах, че всичко това е само едно от европейските кътчета, които си имаме в нашата страна. Само си припомнете Аквапарк “Парадайз” край Равда и Несебър, както и хотел “Рио” с езерото и голф игрищата край Правец. Мисля, че имаме много какво да дадем на чуждите туристи, стига те да проявят желание да посетят страната ни.

Leave a Reply