Миналата събота беше официално работна и подозирам, че това не е нова новина за много от нас. Вероятно повечето от вас са работили тогава и сега с удоволствие чакате предстоящите почивни дни.

Вероятно знаете, че и през януари месец ни очаква още една събота, през която ще трябва да отработваме… не помня вече кой от почивните дни. И по този повод искам да се изкажа относно съботите, в които отработваме почивни дни. Подкрепям празниците, в които ни се получава по-дълга почивка, а не разпокъсана, в която си един ден на работа и един не. Че кой ще се изкаже против подобна ваканция, освен някой работохолик?

funny cat have work on saturday

Съботите, в които се работи, обаче са ми някак съмнителни. Не защото не разбирам защо трябва да се работи, а поради друга причина. Истината е, че самите служители не са настроени да работят в ден през уикенда. Може и да дойдат на работа, но въпросът е до колко ще са продуктивни. По този въпрос говорех с една приятелка наскоро. Тя ми каза следното: “Нашата фирмена политика е следната. Ние не работим, защото шефката ми смята, че никой няма да свърши каквото и да е, а само ще се измори допълнително да седи в офиса в събота. Няма да му е до работа, а постоянно ще е на друга вълна и никаква няма да я свърши в крайна сметка”. Мога да се съглася с нея и определено дните за отработване са до известна степен и фирмена политика, но за мен най-удачното решение е следното. Не работете в събота, ако не искате, но си пуснете ден отпуска, за да е всичко честно и коректно и за вашата съвест и за работодателя ви.

Leave a Reply