Дъждовете, хладното време, все по-малкото слънчеви дни, шарените листа по улиците – все признаци на настъпващата есен. С нея идва и дискомфортът на целия ни организъм.

Обикновено есента започва след продължителна отпуска. Първите работни дни при много хора се характеризират с умора, недостик на сън, трудно концентриране. Задълженията им се струват тежки, особено ако са и родители и имат допълнителни ангажименти около детето. Обикновено са нужни една или две седмици да свикнат и възвърнат нормалния ритъм на изпълнение на дневните задължения. За да стане по-бързо обаче е добре да се отделя повече време за ходене пеша – отиване или връщане от работа. Ако обстоятелствата не го позволяват редовните упражнения у дома също помагат. Масажите, гимнастиката, разтриването на ходилата, разходките са добър начин за мнозина да влязат отново във форма, да избегнат неприятните главоболие и скованост в раменете и ставите.

girl_railway_mood_autumn_depression_48912_2560x1440

Есента е сезонът, който предразполага към депресивни състояния. Характерни са песимистични, меланхолични и носталгични настроения, спад на тонуса и нежелание за срещи с хора. Мнозина се отдават на това да не правят нищо, завладени от натрапчиви мисли и самосъжаление. Взимането на успокоителни и други медикаменти без предписанието на лекар е крайно нежелателно. Някои от депресиите обаче не се проявяват с всички симптоми и могат да продължат само няколко часа или два-три дни. Ако и вас ви наляга депресия, наблегнете на контакта с близък човек и споделяйте, използвайте всеки случай да стоите на слънце и наблегнете на правилното хранене. Особено полезни са богатите на белтъчини храни. Доказано помагат за доброто физическо и психическо състояние, тъй като благоприятстват синтеза невротрансмитери – норепинефрин и допамин, които отговарят за нивото на бодърстване и психичната енергия. Хапвайте и повече храни, богати на въглехидрати, които от своя страна ще помогнат за синтеза на серотонина – плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, подчертавам елда, която като цяло ние мъжете не предпочитаме, но пък е добре да пробваме от време на време. Ще се отрази благотворна и на мускулите ни, ако тренираме активно във фитнеса.

Правилното хранене не само ще повиши тонуса, но и ще повиши имунитета на организма. В сезона, когато вероятността да хванете настинка е най-голям, е важно да се консумира колкото е възможно по-разнообразна храна. Връхните дрехи за задължителни при всяко излизане, а  топли напитки като чайове, какао и шоколад са за предпочитане.

Leave a Reply