След новите противоепидемични мерки няма как да остана безучастен и да не пиша. Това няма да е първият текст по темата, но дали ще е и последният? Всички зависи от нас. Но не само българите, а и от всички хора на Земята. Ала за да не звучи толкова мащабно, то поне нега се ограничим в Европа, защото именно тук действа най-силно зеленият сертификат.

По принцип сме свикнали зеленото да го асоциираме с нещо екологично, природно, полезно. Точно затова и ваксинационния сертификат и другите изисквания за него са в този цвят. Но дали замисълът му се застъпва с ползите от него? Не искам да бъда като защитник или противник, обаче има теми, вързани с него, които искрено ме притесняват.

При последните приети мерки може да се посещават повечето обществени обекти, но само ако се има този паспорт. Това на някои им прилича на едни по-тъмни и мрачни времена, за които не искаме и да си помисляме даже. За други пък е начин да се върнат към предишното нормално на живота си. Защото именно чрез сертификата могат да се посещават много обекти и мероприятия.

Но погледнато реално старият начин на живот няма как да се върне. Вече почти две години живеем по този и той се налага. Ваксинацията е личен избор и затова казусът тук е морален, медицински и общочовешки. Аз няма да изпадам в подробности и защита на конкретни тези, но до дебат наистина ще се достигне.

Относно обаче ограниченията в България, те наистина са такива, защото много малко са хората с подобни сертификати. А и с моменталното им въвеждане доста се ограничава правото на действие. Но пък други са доволни. Затова не може да се даде еднозначен отговор и да се каже със сигурност дали зелените сертификати са за добро или не. Всичко е въпрос на виждане.