Започвам с веселата страна на живота и със запитване защо според вас хората се раждат с къдрави коси? Сигурно ще си помислите, че е ген и ще дадете почти верен отговор. Ала замисляли ли сте се откъде и защо се е зародил той?

Ролята на косата и на космите като цяло в нашето тяло е да спомагат за терморегулацията и да предпазват определени части от замърсяване или пък играят ролята на защитна преграда. Космените фоликоли обират слънчевите лъчи и топлината от тях и по този начин мозъкът се предпазва от прегряване. Така че не си мислете, че косата е само за красота и за красиви прически.

Водени от тази логика, хората с по-гъсти коси предоставят по-добра защита на главата, както и тези с къдравите, който пък придава обем и допълнителен въздух за охлаждане. Ето как може да се обясни етническият белег на афроамериканците с толкова гъсти и къдрави коси. Предвид климатичните особености на местоположението им може да си дадем сметка защо.

Надявам се този тип информация ви е била любопитна и ако сте с къдрава коса, то сигурно имате гена от някой далечен роднина афроамериканец. Това, разбира се, в кръга на шегата.

Но както се забавлявахме, ще ви споделя и разочарованието за това къде точно попаднах на статията с проучването за косата. Тя беше в сайт за бизнес новини на известна медия. Докато можех да си обясня генетичните белези за косата, то не можех да си изясня тези проучвания какво общо имат бизнеса и дали са достатъчно сериозни?

Оттук подхващам и темата за качественото на медиите и за стратегиите за кликове и позициониране на сайта със статии пълнеж. Това ми изглежда като мамене на системата и някак подигравка с бизнес аудиторията. Жалко е …