Започвам първо с това, че лично пред мен този въпрос не стои. Отговорил съм си на него преди много години, когато изкарах класически тежък грип, който премина като по учебник, с изключително тежки усложнения и реших, че в бъдеще ще заложа на превенцията. Разбира се, този ми избор може да бъде и е доста оспорван от различни страни, включително и от някои представители на нетрадиционната медицина, затова ще се опитам да го мотивирам.

Първият и много сериозен аргумент на противниците на тази процедура е: за какво ми е да натоварвам организма си с някакви вещества и да давам излишни пари, при положение че миналата година се ваксинирах и въпреки това, пак се разболях. Това е и първата широкоразпространена заблуда, че противогрипните ваксини трябва да те предпазват от всичко, дори и от зъбобол. Разбира се, че те няма как да те спасят от обикновени настинки или хрема, които са характерни за студените месеци, но те преди всичко предпазват от възможни последващи усложнения, както и от най-разпространените грипни щамове.

И специалистите са единодушни по въпроса – има рискови групи, които не трябва да пропускат възможността да се застраховат, като се ваксинират. Професии, които са свързани с ежедневни контакти с много хора и в този смисъл с повишена опасност от зараза, жени, които правят опити да забременеят, възрастни хора и хора с отслабен имунитет, такива с хронични заболявания. Не че и за другите последиците от един грип не са тежки, но за тези групи те понякога могат да бъдат и фатални. А когато говорят специалистите, кои сме ние, че да даваме мнение.

 

Leave a Reply