Поръчвате ли си обувки онлайн? А от български или от чуждестранни сайтове? Ако е второто, ще ви дам един съвет, който може да ви бъде полезен.

Много внимавайте в номерацията!

Вероятно повечето от вас са запознати, че английската и американската номерация на обувките е доста по-различна от нашата. У нас децата обикновено носят чипици номер 20+, жените са около 35-39, а мъжете сме 40-45. Цифрите си вървят в числова редица и по логичен начин.

nike-tiempo-rio-fg-sunburst-white-men-football-shoes-509038-618

Англичаните обаче се придържат към друга система. Тяхната номерация е една за децата, друга за дамите и трета за мъжете. Освен това започва от №2 и стига до №10 или №15. Ако вземем за пример №5, ще видим, че при детските обувки той съответства на нашия размер 22. Дамският №5 отговаря на нашия 38, а мъжки №5 всъщност няма, защото мъжката номерация започва от 5.5.

Защо ви казвам всичко това ли? Ами, защото един приятел наскоро претърпя голямо разочарование заради собственото си недоглеждане. Искаше да си купи хубави и качествени бутонки, с които да ходи да рита топка. Събира се чат-пат с приятели и играят футбол в онези оградените игрища, където има или трева или имитация на трева. След като разгледа на няколко места и най-накрая си избра едни готини Найкове от Sports Direct, поръча си ги. Около 2 седмици чакаше да му ги донесат и накрая, когато най-накрая пратката му пристигна… кутията изглеждаше подозрително малка. Когато я отвори, се оказала, че вътре са точно същите маратонки, които е искал, но в леко умален вид. Били 9-ти размер, както пишело на сайта, обаче 9-ти размер от детската номерация т.е. 27-ми номер вместо желания 42 и половина.

Разбира се, това било уточнено в сайта. Пред името на обувките имало написана буква J, което означава “Junior”, но кой да гледа…

Приятелят ми определено се набута, но поне случката ще му е като обеца на ухото и ще внимава занапред. Иначе малките бутонки ги пусна в обява онлайн, че ги продава. Поръча си други за себе си, като вторият път вече действаше изключително прецизно не само в избора си на модел, но и относно номера, който маркира. Ама след дъжд качулка, както се казва…

Leave a Reply