chesunОткрай време чесънът е бил средство за сплашване и отблъскване на злите сили и дяволски енергии. И няма лошо – Злото трябва да се преборва с всякакви възможни начини и средства. Проблемът е обаче, че в пикови за сезонните вируси и грипа месеци като този, в който се намираме в момента, този ароматен корен се превръща в мощно средство и за атака и отблъскване на околните, които на всичкото отгоре най-често са и добронамерени.
Защо подхващам тази тема? Ами, първо, защото в момента няма сайт, вестник или списание, в който да няма поне една рецепта за борба с грипа, в която да не присъстват и скилидки чесън, обработени по различен начин – в огромно количество. И второ, съвсем очевидно, не, не очевидно, по-скоро намирисващо – доста хора се възползват от въпросните здравни съвети.
Може да се усети навсякъде – в кварталния магазин, в хипермаркета, в градския транспорт, в киното, в офиса, абе няма пожалени от това територии.
И затова аз също ще си позволя да дам един съвет. Хора, вярно чесънът е полезен, ама също толкова е истина и че страшно много мирише, при това трайно и не особено приятно. Научно е доказано, че миризмата му се отделя чрез кожата до петнайсет-двайсет часа след консумацията му. Така че не се успокоявайте, че ако сте се наяли обилно с ароматния корен вечерта, на следващия ден няма да се усеща.
Ако толкова ви се яде и искате да се защитите от грипните щамове, яжте на воля – ама в петък вечер, най-късно в събота. Да може до понеделник някак положението да се отмирише. ? Защото в крайна сметка човек е социално животно и в този смисъл трябва да мисли и за комфорта на другите.

Leave a Reply