barborko-e-voting

Ти да видиш какво разбрах днес? Оказва се, че още миналата седмица нашите депутати били гласува ЗА електронното гласуване. Тези, които дали положителен вот били 136 срещу 56 отрицателни гласа. Честно да ви кажа, спомням си, че подобна промяна се обсъждаше, но до последно не вярвах, че може да се случи. Може би аз съм станал по-скептичен, възможно е.

Сега, като чета малко по-подробно по темата, виждам, че става дума за проект за електронно гласуване и се чудя какво ли означава това. Този проект разработен ли е, тепърва ли ще се работи по него или е само разписан и предстои да се осъществи на практика? Не можах да намеря конкретна информация за това, така че ако някой от читателите знае, ще ми е любопитно да сподели в коментар.

Друг казус, който също възниква в съзнанието ми, е какво означава да притежаваш средство за електронна идентификация?

Понеже ми стана любопитно, зачетох се тук-там и ето какво разбрах. Оказва се, че преди време правителството ни е одобрило проект за приемане на Закон за електронната идентификация. Неговия текст е внесен през есента на 2015 г., но едва през лятото на тази година се очаква да бъде официално приет. В проекта на закона е залегнало условие, че на гражданите ще могат да се издават на отделен носител карти за електронна идентификация. Те ще се получават при подновяване на личната карта, но безплатно или срещу заплащане все още не се знае. Този отделен носител ще съдържа някакъв чип, който чип след 2017 г. щял да премине в познатите ни лични карти. Все още не е ясно обаче какъв ще е първоначалният носил, нито как и откъде ще си взимаме четци за него, защото такива със сигурност ще ни трябват.

Ако питате мен, доста неща има все още де си избистрят по темата с електронната идентификация и е-гласуването, но е хубаво, че най-накрая се вършат действия в тази насока. Вярно е, че години ще минат, докато на всеки от нас му се наложи да си сменя личната карта (защото съм сигурен, че мнозина няма да се трогнат да си я подменят своевременно само заради единия чип). Но в крайна сметка такива глобални промени се вършат бавно и постепенно. Предполагам, че и в Естония електронното гласуване не се е развило за един ден или година, но ето, че вече 10 години тази практика се развива и бележи все по-добри резултати.

А, дано и при нас да се случи така и то за по-кратко време.

Leave a Reply