Знам, че шофирането заема доста голяма част от ежедневието ни. Някои от нас карат до работа и обратно, караме извън града, когато искаме да разпуснем малко, а други буквално си изкарват прехраната по този начин.

И неизбежно, ако влагаш толкова усилия в едно нещо, постепенно ще се появяват фактори, които да ти действат разсейващо върху него, а разсейването, докато караш, може да бъде пагубно и за невинните около теб.
Ето някои неща, които според мен разсейват шофьорите и могат да се превъзмогнат лесно.

M_Id_223255_Hands_free

Говоренето по телефона – колкото и умели да сте станали в това изкуство, не е препоръчително да продължавате да го правите. Не случайно да говориш по телефона и да шофираш се наказва от закона, има глоба и се води като провинение. Вземете си хендсфрий, отбийте встрани колата, ако е спешно, или просто се обадете малко по-късно.

Пиенето на кафе, докато въртите волана и сменяте скорости, също не е най-умният избор. Разбирам, че кафето сутрин по път е изкушаващо предложение, но то може да ви разсее (особено, ако се олеете неволно с него). Трябва да пазите равновесието на чашката, да внимавате да не се изгорите и т.н. Решението е да станете малко по-рано и да си изпиете кафето преди да излезете от вкъщи, или да изчакате да пристигнете на работа, за да пиете кафе там.

И въпреки че горните две ситуации са доста важни, най-важно е да внимавате как шофирате. Разсейването дори за малко и несъобразителността какво се случва на пътя може да са пагубни. Ако сте изморени, спрете и се разходете няколко минути. А ако има нещо друго, което ви създава дискомфорт в момента, пак има начин да си помогнете, просто помислете как.

Leave a Reply