Със старта на есенния сезон започват и новите телевизионни програми на каналите. От години в тях се наложи тенденцията да се въвеждат риалити формати, които изправят обикновени хора в необикновени ситуации. Така избраниците се доказват, печелят награда и слава. Но кое е по-примамливото от всички? Днес разсъждавам по тази тема в блога, дано да ви е приятно.

Ако трябва да ги съпоставим, то парите са най-малкото, което може да спечелиш от подобен формат. Те идват еднократно и както са дошли, така и си заминават. Но симпатиите и славата остават. Всъщност и чрез тях може да изкараш пари и да промениш коренно начина си живот. Обикновено е към по-хубаво от материална гледна точка и именно това провокира участието на много от играчите.

В действителност обаче не се показват необикновените сили на някого, или поне не се набляга толкова на тях. На показ са интригите и разправиите, които се смята, че привличат зрителския интерес. По този начин се засилва циркът, но накрая, както в приказките става, наистина най-добрият побеждава. Така той става героят и спечелва славата си.

Ала и в нередки случаи злодеите стават известни и постепенно променят имиджа си. За някои това им дава нови полета за развитие, а други просто стават безинтересни. Това ги кара и да се върнат отново към някой друг скандал за повече слава. Възможностите са много и историята помни какви ли не случаи, целящи още 5 минути ефирно време и място в жълтите медии.

И тази година участниците в подобни състезателни риалитита ми изглеждат прототипи на предишни „герои“. Но въпреки това се надявам участието да не е за известност, а за показване на добродетели и човешки ценности. Ако ли не са такива, то поне ще ни бъдат пример как не трябва да се държим, а славата им ще е мимолетна.