security-PTZ-camera Храни куче да те лае, казал мъдро народът. И с право. Българинът може да се похвали както с пословични добродетели като трудолюбие, гостоприемство, издръжливост и прочее, описани още от великия социолог Иван Хаджийски, така и с редица недостатъци и пороци, сред които неблагодарността.

Ето моята братовчедка например. С мъжа й имат денонощен магазин за алкохол и цигари в центъра на Варна. Може да си представите какъв оборот правят, но имат и много работа.

Преди месец-два наеха 21-годишния син на близки семейни приятели да поеме част от нощните смени, защото изнемогваха. Младежът имаше вид на честен и почтен човек: учи икономика, стипендии, конкурси, а и все пак е от близко семейство. Само да уточня, че родителите му сами потърсиха братоведка ми с молба, ако има нужда от помощ, ако може да го вземе на работа в магазина.

Наеха го и положителното впечатление се затвърждаваше всеки ден до момента, когато запис, заснет от високотехнологична система за видеонаблюдение, инсталирана от E-COMMERCE GROUP Ltd., не показа “черните ризи” на Наско (така се казваше момчето).

Привидно скромният и възпитан младеж се оказа изпечен мошеник. На кадрите се виждаше как Атанас внася бутилки алкохол отвън и ги продава, след което прибира надценката за себе си (а знаете, че подобен тип търговски обекти разчитат и печелят предимно от по-високата надценка).

И те така. Братовчедка ми се зарече, че повече няма да наема “външни” хора. Ще карат само двамата със съпруга си, докато синът им завърши гимназия, т.е. след година, когато и той ще се включи в семейния бизнес.

Та храни куче да те лае, ако преди това не те е изяло, разбира се…

Leave a Reply