1515Идат избори. Вярно, за  европейски парламент, но пък ще покажат тенденциите у нас, разпределението на силите и най-важното – задават ли се предсрочни парламентарни избори. И ми се иска тук да обясня една новост при гласуването, защото, сигурен съм, мнозина не я знаят, нито пък са информирани как да се възползват от нея и защо е добре да го направят.

Ако попитате българите какво не им харесва в нашата избирателна система, със сигурност всеки втори ще ви отговори, че у нас почти винаги се гласува за

Е, с нововъведението, за което иде реч днес, вече имаме възможности да изстреляме напред в класацията човек, когото харесваме.

Всички знаете как партийните централи редят листите си. На първите места, които са избираеми, по стара традиция се поставят или хора, верни на партийното ръководство, или по приятелско-роднинска линия, или пък такива, които са си платили в брой челната позиция. И много често стойностните хора, разпознаваемите лица са оставени в десета глуха – обикновено неизбираема.

Преференциалният вот изправя точно тази несправедливост – в бюлетината, освен партията, за която давате своя глас, може да зачертаете и номера на кандидата, който ви харесва и когото смятате за достоен. И така, ако вашият любимец е номер 10 примерно, но е читав човек и освен вас го подкрепят и достатъчно други хора, може да се окаже от опашката на листата в нейното чело. Или иначе казано – да объркате сметките на партийните централи. Добре звучи, нали. Пък и е точно това, което искаме от години – да гласуваме за личности, не за централи. Стига само системата да сработи.

 

Leave a Reply