Пролетта е сезонът на обновяването, разцъфтяването и новите началa. Това е време, в което България се превръща в истинска картина от цветове и аромати. Но пролетта не е само красив сезон, но е и пълна с многобройни обичаи и традиции. Те са древни и дълбоко вкоренени в културата на нашия народ. В този текст ще ви припомня празниците, които ги съпътстват, въпреки че знам, че ги знаете и спазвате.

Баба Марта – този ден е символ на посрещане на пролетта и е свързан с обичая да се носи мартеница от бяла и червена прежда или вълна. Тя се поставя за здраве и късмет, като се носи до края на месеца или до срещата на първата прелетна птичка или цъфнало дръвче. Смята се, че мартеницата помага да се премине успешно през пролетта и да се избегнат болестите и уроките.

Лазаровден – тази година на 8 април се отбелязва Лазаровден. На този ден момичетата в традиционни народни носии отиват до извора да измият косите си и да се къпят, вярвайки, че това ще им осигури здраве и красота през годината, т.е. да се преродят. Също преминават през къщите и пеят и танцуват за здраве. Въпреки че днес празникът се изпълнява съвсем символично, винаги ми носи усмивка от младежката женска хубост и непринуденост.

Цветница – винаги ден след Лазаровден и в неделя, седмица преди Великден, се отбелязва Цветница. На този празник се плетат венци от върба или други пролетни растения. Всяка девойка трябва да пусне своя венец в течаща вода, а който момък го хване, ще бъде нейният избраник. Обичаят има за цел да носи любовта заедно с пролетта.

Гергьовден – на 6 май всяка година се отбелязва Гергьовден, който е свързан с храбростта. В този ден момчетата се подготвят с бойни уреди, като организират импровизирани битки – символ на победата над злото и на слънцето над тъмнината, пролетта над зимата. Вярва се, че ако завали дъжд, то годината ще е плодородна и всички ще ги очаква берект.

Именно здраве и благополучие ви пожелавам и аз през пролетта!