След последното разрушително земетресение в съседна Турция се замислих ние колко сме подготвени? И не става въпрос за начин на строителство, за обезщетение и съвземане от подобно бедствие. Всъщност този текст е със съвети, напомнящи какво трябва да правим при земетресение. Прочете ги, припомнете си ги и дано не ни се налага да ги прилагаме в действителна ситуация.

Оценете мястото, на което се намирате
Първото, което трябва да направите, е да оцените околната обстановка и да намерите безопасно място. Избягвайте да сте близо до стъклени повърхности, тежки мебели или други предмети, които могат да предизвикат наранявания при разрушения. Най-добре излезте навън.

Потърсете подходящо убежище
Постарайте се да намерите стабилно и защитено място, където да се скриете по време на земетресение. Това може да бъде под маса, под косата на вратата, до стената или възможно най-близо до здрави структури.

Не използвайте асансьор
При подобно бедствие не чакайте за асансьора, а се насочете към стълбите за напускане на сградата. Асансьорите могат да заседнат или да се повредят по време на земетресението, а вие да се окажете в опасен капан.

Пазете се от падащи предмети
Ако сте в помещение, внимавайте да не бъдете ударени от падащи предмети като книги, вази, полилеи или мебели. Опитайте се да се предпазите, като застанете под защитена повърхност – по-горе споменах какви.

Не се паникьосвайте
Важно е да останете спокойни и да не изпадате в паника по време на земетресение. Тя може да ви лиши от ясно мислене и да ви подложи на по-голям риск. Просто си припомнете тези съвети и всичко което знаете, че трябва да правите. Това ще ви спаси.

Това са само основните напътствия и мисля, че в един текст няма как да опиша всички възможни ситуации, които могат да възникнат. Въпреки това дори тази основна информация може да ви помогне и да се справите.