Тъй като сугестопедията се оказа много интересен за мен метод, проучих положителните му страни. Оказа се, че той е еднакво приложим и дава много добри резултати и при възрастни, и при деца. Повече за позитивните страни на сугестопедията искам да споделя с вас чрез още един материал по темата. Приятно четене!

Музиката може да улесни обучението
Множество проучвания са установили, че използването на музика в класната стая спомага за запаметяването на информация. Музиката може да намали стреса, да помогне да се задържи вниманието и да вдъхновява. Тя също така повишава и концентрацията.

Правилната среда в класната стая помага на учениците да се отпуснат
Методът на сугестопедията изтъква безопасното и удобно пространство, в което учещите се чувстват спокойни и в което се радват да учат. В подходящата среда учениците усещат сигурност и обгрижване, което създава положително изживяване. Емоционално се чувстват удобно да поемат рискове, без да се страхуват от грешки или подигравки. Подреждането на местата, декорациите, звуците и осветлението допринасят за мотивиране на учениците, без да ги разсейват допълнително.

Четенето на глас помага на учениците да учат
Четенето на текст е прекрасен начин да се преподава нова лексика. Използването на драматичен глас може да направи преживяването по-ангажиращо и приятно. Съчетано с различни дрехи и допълнителни елементи, се превръща в истински спектакъл. В резултат на това учениците са по-склонни да обърнат внимание на казаното и да го запаметят.

Различни елементи за отлични резултати
Сугестопедията предлага на учителите широк спектър от ресурси, за да им помогне да изградят активна учебна връзка със своите ученици. Като се интегрират учебния план в реалния свят въз основа на новинарски статии, музикални видеоклипове и други форми на популярна култура във дадения урок, много по-лесно се възприема ново езиково обучение. Практика е и поставянето на различни материали по стените на учебната стая. По този начин физически учещите имат лесен достъп до ресурсите, от които се нуждаят.

Всъщност д-р Лозанов твърди, че чрез сугестопедия учениците научават езика от три до пет пъти по-бързо, отколкото чрез други методи. Въпреки че твърдението му никога не е подкрепено с неоспорими доказателства, факт е, че методът е помогнал на много учещи да подобрят възможностите си за научаване на нов език.