polivni sistemi

След дълго време поливане с маркуча реших, че е време да изградя мрежа от поливни системи и да спра да се занимавам с това досадно задължение. Започнах да разпитвам приятели, които са по-запознати с тези неща. С течение на времето, това от което имах нужда, започна да се изяснява.

Първо, трябваше да избера сред предлаганите на пазара поливни помпи. В двора ми има кладенец с чиста вода, който използваме често. Ето защо изборът ми се спря на потопяема водна помпа. Започнах да разпределям водата и мислено да прокарвам пътищата ? в двора си. Трябваше да изградя подробен план с точни размери, диаметри на тръбите и да съобразя всичко това с параметрите на помпата.

Разбрах също, че този тип поливни помпи работят на принципа на създаване на напор в кожуха и тласкателя, поради което надморското равнище влияе на дебита на водата. Къщата ми не се намира на особено голяма надморска височина, ето защо сметнах, че това не е от огромно значение за мен и моите поливни системи, но ако вашата е високо – обърнете внимание на това. Особено важна характеристика при този вид поливни помпи е максималната дълбочина, на която може да работи машината.

След като се запознах с характелистиките на помпата, която ще ми е необходима, започнах да планирам как ще разпределя кръговете на различните части от двора. Трябваше да се определи диаметърът на тръбите, тип на капковото напояване, дължини, нопори, дали ще е една или няколко поливни помпи, хидравлични съпротивления, разход на вода, подбор на ръзпръсквателите, колко клапъни ще са необходими и разбира се – контролер.

Начинанието отне повече време, от колкото си мислех, в проучване и подготовка, отколкото в самата реализация. Но резултатът беше повече от задоволителен. Оборудвах се с продукти, закупени от Зелена линия, и изградих страхотни поливни системи за моите китки – със сигурност ще цъфнат.

Leave a Reply