Колкото и невероятно да звучи, козметичната хирургия на домашни любимци се увеличава. Всички знаем, че опашките и ушите на различни породи кучета традиционно се отрязват, но практика е забранена в 19 европейски страни. В момента обаче кучетата се подлагат на процедури, сравними с тези на холивудските звезди.

В средата на 80-е години на миналия век навлизат тестикуларни импланти за кастрирани кучета. През 90-е години се появяват и първите интеревенции върху домашни животни, свързани с повдигане на брадичката и предотвратяване на прекомерно лигавене. Дори повдигнатите клепачи е често срещано при породи като булдог, мастиф и хрътка. Ринопластиката пък се прилага при породи с плосък нос като френски булдог, мопс и бостънски териер.

Докато някои животновъди възприемат козметичната хирургия като възможност за бизнес, тъй като най-привлекателните кучета се превръщат в „машини за пари“, някои от тези операции надхвърлят суетата. Понякога е необходимо да се премахне излишната кожа, за да се предотвратят повтарящи се инфекции или да се коригира носната структура, за да се улесни дишането. Ето това е издевателство над беззащитните животни.

В Китай тибетският мастиф се счита за луксозен символ на елитната класа. Въпреки неговата аристократичност, собственикът на едни от екзеплярите решава да го подложи на интервенция, която коства живота на животното. Така той започва да съди козметичния ветеринарен лекар, в чиято операционна зала кучето му е умряло.

Най-засегнати обаче от тази мода са американците, които инвестират 50 мил. долара в интервенции на животни и не случайно там се подемат различни кампании. Дори Американската организация за правата на животните и Хуманното общество иска да въведе санкции срещу хирургични процедури по чисто козметични причини. По съображения за сигурност Американският киноложки клуб – най-високият авторитет в шампионатите на кучешки изложби, забранява участието на кучета с пластични интервенции.