Ето една тема, която е хем толкова обикновена, хем почти никой не се сеща да я зачекне – тази за касовите бележки. Имам един съвет към вас, скъпи читатели, и той е следният. Пазете си касовите бележки, а не бързайте да ги изхвърляте. Има много случаи, в които ще са ви полезни и нужни и когато установите, че ги няма, ще ви хване яд.

Ще ви дам няколко примера.

previewПърво, пазейки касова бележка, можете да върнете определено покупка било то шапка, блуза, обувки, кухненски уред или нещо друго. Не е случайно и че те се прикрепят към гаранциите ви. Нали не искате да си купите нов телефон, климатик, сешоар или каквото и да е там, което след няколко седмици да се окаже, че не работи, и да не можете да го замените. Неприятна ситуация ще се получи, смея да отбележа.  Все пак касовата ви бележка е доказателство, че сте закупили определен артикул. Ако тя липсва, правата ви като потребител автоматично отпадат като такива.

Второ, можете да предявете претенции и да оборите чуждо мнение. Не ми се е случвало, но е възможно изведнъж от мобилния оператор да ви кажат, че имате неплатена фактура, която всъщност вече да сте заплатили. Ако сте си изхвърлили касовата бележка, как ще докажете, че сметката ви е платена? Няма начин… и най-вероятно ще се наложи да я платите отново.

Трето, сборът от сумите на касовите ви бележки, които събирате периодично, е всъщност вашия месечен разход. Много по-лесно ще ви е да си проследите задълженията и месечните разноски, ако ги виждате черно на бяло. Ще осъзнаете колко пари всъщност давате за гориво, за храна, за сметки, за излизания, за хапване навън, а не у дома и т.н. Проумеете ли тези данни веднъж, ще видите и откъде можете да започнете да спестявате. А това е полезно знание.

Убедих ли ви по въпроса за касовите бележки? Надявам се, че да.

Leave a Reply