Не веднъж сме чували, че книгите са портал към друг свят. Те ни отвеждат на непознати места, учат ни да фантазираме, разкриват пред очите ни невиждани места и създания, водят ни на приключения и т.н.

Всичко това е вярно, но днес ще си поговорим за един друг тип книги – тези, с които пътуваме из местата и страните на нашия свят. Става дума за пътеписите. Книгите, в които един или повече пътешественици разказват на своите читатели за собствените си реални пътувания, хората, с които са се запознали, и събитията, които са преживели.

Признавам, че преди пътеписния жанр въобще не ми беше любим. Струваше ми се скучен с без крайните си описания, липса на достатъчно диалози и бавно развиване на действието. Мисля, че не съм бил единственият, който е поддържал подобно мнение. Трябва да призная обаче, че през последните две или три години у мен се събуди значителен интерес към пътеписите и историите в тях.

travel book

Прочетох достатъчно книги, за да разбера, че тук, както и във всички останали литературни проявления има добри и не чак толкова добри автори. Съвсем нормално, нали? С какво обаче ме привлякоха пътеписите, след като бях от върлите им противници? Отговорът е следният – с реалността в тях.

Има два вида писатели на пътеписи. Първите са професионални. На тях им плащат, за да пътуват и да пишат. Понякога го правят с малък екип зад себе си, а понякога са сами. Другите са хора пътешественици, които един ден просто решават, че искат да тръгнат на път. Затова тръгват и през цялото време записват впечатленията и преживяванията си.

И в двата случая общото е, че хората да искрени и правят нещо уникално. Разлиствайки страниците на техните книги, е все едно, че ти самият пътуваш. Можеш да преминем Пътя на коприната, да изкачиш Хималаите, да извървиш пеша цяла Европа или да минеш с колело Северна и Южна Америка. Възможностите са много и това е хубавото. Четеш, пътуваш и рядко се спираш. Защото, нека сме честни пред себе си. Всеки мечтае да пътува, но малцина са тези, които имат реалната възможност да го правят. Но от друга страна, всеки от нас може да даде 15-20 лв. и да си купи една нова книга или да си вземе такава от библиотеката, нали?

Leave a Reply