На много от нас се е случвало. Да отсъстваш от работа по здравословни причини си има и хубави и лоши страни.

Хубавите са спокойствието и времето за възстановяване. Тогава наистина можеш да обърнеш внимание на здравето си. А не е ли то най-ценното, което имаме ?

stethescope-with-apple

Аз лично не помня откога не съм се посвещавал изцяло на себе си. Е, има си и неприятните страни – натрупва се работа и после е нужно да се оправяш с досадна документация като болнични листове, разни амбулаторни карти и т.н.

При някои заболявания, макар и сравнително леки, отсъствията може да са доста продължителни. Такива са заболяванията на седалищната област като хемороиди, кисти, анални фистули и други. Изискват се и много грижи за хигиената и тялото. Много хора се безпокоят от по-дълго отсъствие. А и живота днес не е лек. Все пак лекари като колоректалния хирург д-р Антон Тодоров, подчертават, че възстановителния период за всеки отделен човек е строго индивидуален. Той е специалист в Медицински Център „Фама”, Пловдив. В свои контакти в сътрудничество с профилирани здравни медии той отбелязва, че броят на дните с нетрудоспособност след лечение много зависи от индивидуалната чувствителност, а също и от стадия на заболяването.

Аз лично не знаех, че хемороидите например протичат в четири стадия. Първият се лекувал с подходяща диета, регулираща ритъма на чревния тракт, венотонични медикаменти, мехлеми и свещички. В по-горен стадий може да се наложи амбулаторно безкръвно премахване на хемороидалните възли, а оперативното лечение с болничен престой е само в най-тежките случаи. По въпроса за кистите и аналната фистула д-р Антон Тодоров отговаря, че болничните могат да варират от 3 дни до 3 седмици. Това  са сравнително кратки периоди на отсъствие, така че мисля, че повод за притеснение няма.

От опит обаче зная, че колкото и да ви се струват дълги болничните, независимо дали се чувствате по-добре и искате да ги прекратите, по-добре си останете у дома и спазвайте стриктно заръките на лекаря, особено, когато сте минали през оперативна процедура и ви предстои смяна на превръзки. По думите на д-р Тодоров и най-перфектно направената операция може да изложи на риск крайния резултат, ако не се следват съветите по повод  превръзките, добрата хигиена и изписаните от доктора процедури.

Leave a Reply