Като се заговори за лекарства срещу рак, винаги стигаме до темата колко много безскрупулни шарлатани има на този свят и как не осъзнават или не им пука, че продавайки празна надежда, продават и разочарование, което в този случай може да се окаже смъртоносно.

Надявам се, че не това е случаят с последното лекарство, представено у нас, на което също се възлагат много надежди – Видатокс. То се произвежда в Куба, а основната му съставка е отрова от син скорпион – вече известна на голяма част от онкоболните у нас с качествата си да убива раковите клетки и да подсилва имунната система на болните.

Новото лекарство се внася и продава от фондация „Неогенезис“ на Елена Банова, която в момента се бори повторно с най-коварната болест и преди години сама е пътувала до лабораториите на фармацевтичната компания Лабиофам в Куба, за да си купи препарата.

Представянето му се е състояло миналия месец, разбрах от медик, който е присъствал. Там са били още посланикът на Куба , Елена Банова, Светослав Кантарджиев, много лекари и представители на лекарски и онкопациентски организации.

Лекарите от лабораториите на Лабиофам, презентирали лекарството, са представили доказателства за случаи, в които то е дало положителен резултат – довело е до излекуване на пациента, увеличило е живота му или е намалило мъките през оставащия му. Според тях отровата е ползотворна на няколко нива – убива раковите клетки, действа противовъзпалително, имуностимулиращо и обезболяващо, което помагало да се повиши общото качество на живота на пациента. Въпреки това са подчертали, че то е само допълващо основната терапия на онкоболния средство.

Със сигурност онкоболните възлагат големи надежди на това лекарство. Дано не се окаже поредната панацея и наистина да си е заслужавало усилията, които Елена Банова и фондация „Неогенезис“ са положили, за да бъде то внесено и у нас.

Leave a Reply