Орлин Алексиев е българинът, който е записал най-доброто родно постижение в едно от най-престижните офроуд състезания – рали Дакар.

За първи път нестандартната надпревара се провежда през 1979-а година, като стартът ѝ е даден на 26 декември 1978-а. Идеята за организирането на подобен тип състезание е на Тиери Сабен, който при участието си на ралито Абиджан-Ница, година по-рано, се губи с мотора си в либийската пустиня. Ето защо той решава, че преминаването през пясъчни дюни и опасни местности ще бъде особено атрактивно, както за наблюдателите на състезанието, така и за участниците в него. Така на 26-и декември 1987-а година се дава началото на първото офроуд състезание рали Париж-Дакар, в което взимат участие 182 професионалисти и аматьори. Дългото 10 000 километра трасе преминава през Франция, Алжир, Нигер, Мали, Горна Волта и Сенегал. До десетата си годишнина състезанието придобива голяма популярност, а през 1988-а година броят на участниците надхвърля 600.

Множество известни личности са се впускали в надпреварата през годините. Някои от тях са принцът на Монако Албер II, синът на Маргарет Тачър – Марк Тачър, Жан-Пол Белмондо, Джони Холидей и много други.

Българското участие в надпреварата започва през 2011-а година с Петър Ценков и Тодор Христов, но през 2013-а година Орлин Алексиев успява да постигне най-доброто класиране за българин със 17-о в класа и 61-во в генералното класиране. Той се състезава с автомобил BMW X1 Proto.

Година по-късно Орлин Алексиев се впуска за втори път в екстремната надпревара, този път с автомобил Fiat Freemont, но проблем с качеството на горивото не му позволява повторен успешен финал.

Самият Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет от 2007-а година. Той е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, който се занимава с акумулирането на средствата от продажбата на общинско имущество и инвестирането им в проекти, свързани с подобряването на облика на град София и създаването на спокойна и сигурна среда за живот на гражданите.

Председател е на Постоянната комисия по финанси и бюджет на Столичния общински съвет и е член на Постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет. Орлин Алексиев е роден на 19. 02.1967-а година, завършва право в Югозападния университет „Неофит Рилски“, магистратура бизнес администрация в Нов български университет и защитава докторска дисертация по икономика и управление.