Напоследък чета много за начините, по които негативните мисли ни възпрепятстват в живота и как да се научим да ги разпознаваме и да се отърсим от тях.

Попаднах на интересна серия от действителни истории на хора, които споделят опита си с този тип негативни мисли – т.нар. мисловни грешки.

Днес ще започна с една доста коварна група такива мисли – омаловажаването на положителното.

При тази мисловна грешка вие довеждате до минимализирането, пренебрегването и подценяването до максимум, като безмилостно подценявате своите положителни качества, предимства и постижения, или като не забелязвате позитивното отношение, което някой има към вас.

Друга рискова област, където се появява омаловажаването на положителното, е правенето на погрешни сравнения. Това могат да бъдат сравнения с други хора от типа „тревата на съседа е по-зелена“.

С този проблем се борела Лиз , независимо, че живеела добре и ималa добро финансово положение. Както тя обяснява:

“Всъщност аз имам университетска диплома от Бръшляновата лига, играла съм главни роли, живея на чудесно място и имам страхотни приятели. Все неща, с които би трябвало да се чувствам щастлива. Но сравнявах живота, който живея в момента, с мечтания живот, който съм си представяла в детството. Не можех да се зарадвам на това, което имам. Жалко е да се живее така, защото тогава каквото и да правех никога не беше достатъчно.”

Сега Лиз разпознава своите фалшиви мисли и оценява много повече какво притежава.