През последните няколко дни публичното пространство се напълни със снимки на кучета, домашни любимци, като техните собственици категорично заявяваха, че отказват да поставят намордници на своите домашни любимци. Причината за това беше промяна в закона за регулирането на животните като в него, според гръмките заглавия, означава собствениците да са задължени да слагат намордници на кучетата си ако те тежат повече от 5 килограма.

И изведнъж всички социални медии и блогове се напълниха с възмутени хора, които защитават своите любимци. Но за съжаление като всеки път хората реагират остро без да се запознали с измененията на наредбата и глобите, на които подлежат.

Новинарския трик да оформят заглавията по начин, който да провокира внимание и реакция за пореден път играе лоша шега, защото се превръща в развален телефон, тъй като хората не четат, а дори и да четат много не вникват в написаното.

На практика промените са следните: Ако кучето ви нападне човек – дължите 1000 лева глоба и след това сте задължени да му слагате намордник когато го извеждате. А глобата за куче над 5 килограма, което се разхожда без повод скача от 50 на 300 лева.

Услужливо, медиите смесват двете точки от промяната в наредбата и създават масов смут, защото никой не си прави труда да прочете и да се задълбочи в това какви са всъщност промените.