Явно ще ни стане традиция всяка година да се споменава през лятото за новата вълна през есента. Стресът ще ни завладее и ще живеем в страх от опасността, която дебене. Но тя си е била винаги там, просто сега много се говори за нея. И точно затова ни очакват нови мерки, които отново ще сложат социалния ни живот в колапс. Какво да очакваме?

След два неуспешни изборни вота, правителство все още нямаме. Служебното такова се опитва да въведе някакви мерки и ограничения, но някак е по-меко към тях. Причината може да е чисто политическа – заради симпатиите, които ще се натрупат към президента. Но може и да се корени в липсата на разбиране или точно обратното. А ако питате и някой, обичащ конспирациите, ще каже, че така действат правителствата в световен мащаб в момента.

Въпреки че е важно дали ще имаме парламент, с него или без, то нови мерки със сигурност ще има. Най-малкото, защото децата започват училище и ще има повече струпвания в сградите и в градския транспорт. Но ограничаването на обучението у дома не е добро решение, защото предходната година може спокойно да се сметне за нулева. Моето мнение е, че децата не усвояват, дори задоволително, да усвоят материала.

Фитнесите, заведенията, театрите, кината, хотелите – отново добре познатите бизнеси ще бъдат ограничени. Но такива санкции няма да се наложат в големите хранителни магазини, защото там е най-големият развъдник на всякакви микроби и бактерии. Вечерният час също е неефективен, защото така или иначе през студените месеци хората предпочитата да си стоят у дома на топло. Тогава защо е всичко е това?

Новите мерки са добре познатите стари, които отново завъртат колелото, стоящо на едно място. Ако всяка есен и пролет резултатите и прогнозите са едни и същи, то значи трябва да променим нещо. Време е за нови мерки, но такива, които да са иновативни и добре премислени. За света говоря!