Тя е една от най-легендарните и митологизирани фигури в историята – непрекъснат източник на очарование дори векове след смъртта ѝ. Тя е вдъхновение за редица режисьори. Тя е Клеопатра. Казвам го, защото предстои нов филм, който да вдъхне отново живот на легендарната владетелка. Той е с участието на Гал Гадот и предизвика редица противоречия.

Режисьор на биографичния филм ще бъде Пати Дженкинс. Той вече е работил с Гадот по филмите от поредицата „Жената чудо“, в които актрисата играе ролята на супер героиня. Но режисьорът започва нов проект, който ще бъде най-новият от поредица от пресъздавания на екрана на живота на злополучната египетска владетелка. Интересното тук е, че събитията ще бъдат представени през очите на самата Клеопатра. Сценаристите залагат на оформление, което цели да покаже овластяване на жените и поставянето им като водеща фигура.

Въпреки че звучи обещаващо, предстоящият филм вече е обект на някои противоречия. Критиците в социалните медии отправиха твърдения за „културно избелване“ в кастинга за главната роля. Избраната актриса Гадот е израелка, което кара недоброжелателите да изтъкнат, че арабска или афроамериканска актриса може да е по-подходяща да изиграе Клеопатра. Причината е, че се смята, че древната египетска владетелка произхожда от древногръцката династия Птолемей и се твърди, че има по-тъмен цвят на кожата. Фактите не са исторически доказани, но коментарите в социалните мрежи ескалират.

Не бива да забравяме, че скандал беляза и изборът на една от най-известните актриси, въплътила се в образа на Клеопатра – легендарната Елизабет Тейлър. Въпреки че тя също не била одобрявана за ролята на египтянката, филмът, който излязъл през 1963 г., спечелил четири Оскар-а, включително и за най-добър филм. Затова нека не бързаме да съди преди да сме видели резултата.