om-666x375

Никой човек не е машина, не можем да функционираме с капацитета на такива. Ние имаме възходи и спадове, по-силни и по-слаби моменти. Влияем се от личностни проблеми, събития на деня, дерзаят ни всякакви мисли от различно естество… Ето защо често се разсейваме от текущата си дейност и подобно разсейване аз тълкувам като знак, че се нуждаем от почивка и навременно рестартиране на батериите. Кафетата и енергийните напитки помагат до един момент, но не са постоянно решение, на което да разчитаме. Те дори ни правят още по-напрегнати нервничещи. Според мен ключът в пълноценната почивка, високия жизнен тонус и качественото справяне с текущите задачи се крие най-вече в разнообразието. Когато си доставяме нови емоции и нови преживявания, ние не си почиваме толкова физически, колкото психически. Нали знаете например колко зареждащо ви действа някоя екскурзия или уикенд извън града. Това е така, защото се отдалечаваме от ежедневието и рутината и същевременно събираме нови преживявания.

Затова ви съветвам, давайте си време за релакс. Дори в обедните почивки на работа излизайте навън, разхождайте се, направете заедно с колега игра на джаги/билярд/дартс/тенис на маса или друг спорт. Има фирми, в които подобни “уреди” се предлагат за общо ползване именно за свободното време през почивките. Излезете съща на терасата, вдишайте дълбоко въздух няколко пъти, направете няколко клека или подскока на място. Може и други физически упражнения, ако тези не ви харесват…

През свободното си време се разхождайте навън, срещайте се с приятели и познати. Планувайте пътувания извън града. Общо взето разнообразявайте деня си колкото можете повече. Ще видите, че това действа енергизиращо и ви дава повече енергия, отколкото излежаването в леглото в събота и спането до обяд в неделя.

Leave a Reply