typing-mistakes-can-be-serious-3-728

Така, днес ще си говорим за писане по клавиатура, правопис и редактиране. Истината е, че, когато щракаме по копчетата на лаптопите си или набираме текст с докосване на дисплей, допускаме много и неволни грешки. Те са абсолютно непринудени, но понякога се получават конфузни. И въпреки че имаме spell checker в Word, WordPress, Facebook  и къде ли още не – продължаваме да пишем неправилно. Дори да изчетете един текст 5 пъти последователно, мозъкът го научава и очите буквално стават слепи за правопис и пунктуация.

Затова реших да ви направя един кратък списък с най-често допусканите неволни грешки. Ако ги знаете, по-лесно ще ги откривате. А повярвайте ми, достатъчно съм писал в блога си, за да знам кое се бърка най-лесно:

1) сгрешена еднобуквена дума от типа и-е, а-и: неприятното и, че ме заболя главата… например

2) двубуквени думи, които винаги са думи: аз-за, да-ад, ат-та, то-от, тя-ят, ми-ме, за-да и т.н.

3) объркан род на прилагателно име, притежателно местоимение и т.н., получават се грешки от типа – наши къща, нейна куче, красиво тетрадка и т.н.

4) объркана или изпусната дума при глаголи – аз отива до магазина, ние пише съчинение и т.н.

5) тотално различни думи – писане и писани, кола и кора и др.

Неприятното при всички тези случаи е, че въпреки грешката се получават реално съществуваща дума. Затова не ни ги подчертава като сгрешени и лесно ги пропускаме въпреки многобройните прочити на даден текст. Имайте предвид, че за характера на дадена грешка е важно дали използвате фонетика или българските букви на клавиатурата.

Leave a Reply