Гледайки един от любимите ми сериали – Домът на дракона по романа на Джордж Р.Р. Мартин, достигнах до голяма истина. Дали тя ще е и вашата – прочетете този текст.

Сериите на HBO са предистория на Игра на тронове и разказват едно и също – за стремежа да се управлява и да се има власт. Това е причината да изчезнат драконите, да погубват жените и децата си, дори родовете си. Цената е голяма, а победата е просто да си най-отгоре и да изпаднеш в утопия, да се развращаваш и да забравиш целта си.

Погледнато към днешна дата, историята генерално не се е променила много. Може би вече няма битки на терен, въпреки че някои ги прилагат. Ситуациите не са толкова явни, а скрити уж зад дипломация. Обаче основното си остава – властта. В нейно име се пренебрегват народи и съдби.

Предстоят ни още едни избори и за мен те ще са като подготовка за битката между Рейнира и Алисент, между техните деца и семейства, които всъщност са едно. И ние сме един народ, но не може да постигнем консенсус за посоката ни напред. Не можем и да се справим с престъпността и други пороци. Затова започва разделението на малки политически групи и избиването им, докато не остане една или няколко по-силни.

Много е жалко, че стремежите на човечеството не са се променили. Вече имаме толкова много знание и го използваме, за да воюваме. Трябва да издигаме духовните ценности в култ, а не материалните. Все пак вярвам в прераждането и знам, че богатствата от злато няма да ги вземеш, но тези на придобитите качества и проявената доброто – те ще те издигнат. Затова какво ще издигнете на трона на вашата власт?