lansingВ котешки вятър попадна Мира Радева във ВИП Брадър. Не само тя – и членовете от семейството й с които тя влезе. Неприязън е най-меката дума, с която може да се определи отношението на почти всички съквартиранти към нея. В повечето случаи гостите в коментарните студиа, пък и участниците в къщата, обясняват тази непоносимост с пискливия глас на Мира, с желанието й да обяснява обстоятелствено, да дава указания, насоки и непоискани съвети, с избухливостта й. Дали обаче точно това е причината за взривяването, или нещо друго. Защото, ако погледнем обективно, другата майка в къщата – Ваня Червенкова – е не по-малко дразнеща и натраплива, дори агресивна на моменти, от нея. Тя обаче не стана средоточие на толкова негативни емоции и отхвърляне. Защо?

Ами защото това не е истинската причина.

Според мене участието на семейството на социоложката в този пълен формат и поставените цели засегнаха поне няколко тънки и болезнени струни не само у съотборниците, но и у хората отвън.

Първата – чувството за справедливост. Когато един човек влезе с най-близките си хора, съвсем очевидно е, че той е поставен в една много по-привилегирована позиция от другите.

Втората – шуробаджанащината, която е една от сериозните болести на нашето общество. Ако имаш възможност – да уредиш всички роднини и приятели на сладки местенца.

И третата, може би най-дразнещата – опитите, доста сполучливи между другото, на родните випове да уредят и лансират по всякакъв начин децата си. Ако погледнете програмата на националните телевизии, ще видите, че голяма част от предаванията се водят от деца на някого – я известен тв водещ, актьор, бивш кмет, депутат и още каквото се сетите.

Гневът не само на обикновените хора отвън, но и на повечето хора в къщата, които, за да успеят, са разчитали единствено на собствените си сили, няма как да не избухне и да отнесе Радева. И като специалист в една област, която се занимава точно с нагласите на обществото, тя трябваше да го предвиди. Биг Брадър очевидно го е направил. 🙂 Но в крайна сметка той си плаща за това.

 

Leave a Reply