Съвпадания или не, през 2022 стартира 22-рото издание на Световното първенство по футбол. То е запомнящо се и заради това, че за първи път се провежда в арабска страна – Катар. Още нещо интригуващо е, че от началото на историята си, шампионатът ще се проведе в съкратен вариант от 28 дни. Той ще бъде през зимните месеци, точно преди Коледа. Големият фурор бе и около колосалната сума, която е вложена за изграждане на стадиони и инфраструктура в Катар – 220 милиарда долара. А приходите се очакват до 20 милиарда.

Подобни данни мога много да ви давам, но те са и по всички медийни сайтове и не намирам за необходимо и да ги преповтарям. Няма и да пиша за анализите на футболните срещи, а ще обърна внимание на една друга тема – има ли наистина тръпка и емоция от Световното по футбол 2022?

Още от самото начало не очаквах, че посещаемостта в арабската държава ще е голяма. Това мое виждане се дължи на факта, че Катар е една от скъпите държави, алкохолът и забавленията са забранени или ограничени, няма забележителности. И най-вече, тя не е футболна страна – сещате се като Германия, Англия, Бразилия. Може би и настройката ми ми повлия върху мнението за шампионата.

Не знам дали защото съм склонен да повярвам на такава информация, но се понесоха слухове, че и публиката е платена. Първите мачове наистина бяха слабо посещавани и камерите се чудеха откой ъгъл да дадат, че да изглежда прилично пълно. А вие кога сте виждали Световно по футбол да не пълни стадионите? Изведнъж обаче картината се промени и имаше доста сектори с хора, за които се твърди, че са платена публика. Ами щом са дали толкова милиарди, защо да не платят и за това?

Честно казано на мен тръпка ми липсва, дори и да оставя тези конспиративни теории на страна. Някак не се носи духът на футбола и на емоцията от него, които по принцип са много силни. При вас как е?