z2dСлучаят „КТБ? е достоен за трилър. Имаме в сюжета му от всичко по-малко – закононарушение, силен медиен отзив, множество забъркани лица, задкулисни игри, интрига и потърпевши. Финалът не ще е очакваният, което ще направи филма наистина касов. Откъде съм уверен? Ами най-големите хитове са тези, които черпят вдъхновение от реалността. Безспорно въздействието е или шок и потрес, или предизвиква сълзи на отчаяние и чувство на безпомощност.

А нашата действителност предоставя широко поле за вдъхновение. Жалко, но факт. Кооперативна търговска банка /КТБ/ е първата муза на сценариста. Нарушенията на банкера Цветан Василев могат да се изброят в две-три прости изречения. Лошото е, че словесният им израз съдържа много повече. Всеки гражданин може да види и разсъди, че Банката, която дава луди пари за реклама в праймтайма, за да достигне до всички зрители слогъна „Клиентите са ни скъпи? и се осланя на гръмки фрази като „социална отговорност? в медийното си представяне, далеч не е толкова коректна, независимо впечатлението, което създава. Първото разкритие, предизвикващо съмнение бе свързано с неподаването на годишните счетоводни отчети към Търговския регистър от 2011 г. насам. Непосредствено се споменаха схеми с мними фирми на Цветан Василев и приближени, с еднакво седалище и контакти за свръзка, с имена на служителите му. Добавяме и че кредитните експозиции към тези фирми надхвърлят многократно допустимите в Закона. Василев и поддръжници веднага изтъкнаха в своя защита фрази като партийно и икономическо противоборство.

Но защо да се замазва взора на медиите с политика, след като е ясно, че нарушенията са съвсем търговско-кооперативни и вътрешни. Незаконното боравени с фиктивни фирми е престъпление, з за което си има съответната санкция, било то по точка измама и мошеничество или друга.

До вчера КТБ работеше за обществения интерес, или поне така твърдеше, а се оказва всъщност, че работи единствено за своя. Логически аргументирани са опасенията на клиентите на КТБ – физически и юридически лица, дали вложенията им не са застрашени – отпуснати вече като рискови кредите без обезпечение.

Истината е, че не можеш да правиш бизнес върху най-чувствителната част от ежедневието на българина – неговата финансова сигурност, и да смяташ, че последиците ще ти се разминат. Дори да не последва справедливата съдебна санкция, то гражданската справедливост ще възтържествува. Много хора ще си кажат, че никога не биха разчитали на спестовни влогове в КТБ. А кредити? Никога вече. Хората са разстроени и това определено ще ги подтикне към действия по изтегляне на спестяванията. Защото те много добре знаят, че една банка може да се срине из основи, когато хората започнат да теглят вложенията си.

Leave a Reply