С идването на по-студените дни освен дебелите дрехи, трябва да помислим и за друго важно – нашата кожа. Може би това ще ви се стори, че не е тема за блог, воден от мъж, но повярвайте ми, имам толкова познати с проблеми през зимата. Дори и самият аз. Това са напукани устни, белеща се и напукана кожа на ръцете, суха и раздразнена на лицето. За да се справим с тях, без значение от пола, събрах няколко съвета и полезни съставки.

Много би ми се искало да започна с причинителя на проблема. Несъмнено това е наличието на зима в нашите четири сезона на умерения климат. По-ниската температура всъщност означава повече мъгли, мръсен въздух и повече свободни радикали, които причиняват раздразнения. А всеки взет горещ душ за стопляне на тялото наврежда още повече, защото нарушава кожната бариера и влагата се намалява.

И какво да правим тогава? Важна е грижата преди всяко излизане и след прибиране. Ето как – с използването на продукти със серамиди. Това са мазнини, които естествено се поемат от кожата и я хидратират. Може да заложите на лосион за тяло, на душгле или други продукти, които разполагат с тази съставка.

За да се запази хидратацията на най-големия орган в тялото ни, спомагат и растителните масла. Често те се използват, за да се предотврати това „опъване“, което се усеща от сухота. Но освен че подобряват вида, те също и задържат влагата в кожата. Моят съвет е да ги използвате директно върху засегнатото място или пък да направите маска с други полезни такива.

Средство за хубава кожа през цялата година е наличието на витамин C. Той може да се набави чрез храна. Но и винаги залагайте на козметика с допълнително наличие. А за отличи резултати аз препоръчвам да е в комбинация със слънцезащита. Няма значение сезонът, слънчевите лъчи са толкова вредни и понякога ние им се наслаждаваме, а те вредят. Те могат не само да изсушат, но и да наранят кожата.