Общували ли сте някога с дете? Предполагам, че отговорът на този въпрос е “да”. А забелязали ли сте колко често задават въпроса “защо”? За това си има причина и тя е, че те не знаят. Задават този въпрос, защото са любознателни. Искат да разберат всичко за заобикалящият го свят и родителите им са тези, които имат задължението да им осигурят това знание поне в първите години на техния сблъсък със света.

Много често ми се е случвало да ставам свидетел на родители, които подминават въпросите на своите деца. Не защото не могат да отговорят на тях, но защото за тях тези въпроси са маловажни. Те разбират тези неща, за които децата им питат и някак си не намират причина да отговарят на въпросите им.

А това е грешно. Грешно е защото е много важно децата да се допитват до вас. Важно е да можете вие лично да им създадете понятията за света, така че да сте сигурни, че те ще са точно такива, каквито вие искате да бъдат.

Не подминавайте с лека ръка въпросите на децата си, дори и те да ви се струват наивни. Те няма как да знаят и да научат за тези понятия, ако вие самите не им обясните. Обяснявайте всяка ваша забрана или наказание, за да могат да разберет всъщност защо правите това и защо се налага да се понесе отговорност за действията – в случая белята, която са направили. Винаги има смисъл в разговорите и обясненията. Радвайте се когато детето ви задава въпроси. Това означава, че иска да научи нещо ново и има интерес към заобикалящия го свят.