През последните години книгите за личностно изграждане станаха особено популярни. Поради тази причина се замислих защо, всъщност се случва това. За съжаление стигнах до извода, че хората често и масово се чувстват неудовлетворени от себе си. Поради тази причина, търсят различни варианти да стабилизират себе си, да се справят с недостатъците си, да станат по-добри свои версии.

Защо е необходимо това ли? Отговорът е много прост – заради света, в който живеем. Той ни кара да постигаме все повече и повече. Заобиколени сме от хора, които са готови да прегазят всички и всичко, за да постигнат това, което искат. В същото време по всички възможни медии ни засипват с репортажи и информация за невероятни хора, които са преодолели себе си.

Живеем във време, в което от всеки медиен канал ти се съобщава как си уникална личност и можеш да бъдеш каквото си пожелаеш. Това, че получаваш негативни оценки за представянето си в работата или изкуството, не трябва да означава ти си в грешка. Трябва да означа да теглиш майните на всички и да продължава да правиш това, което искаш да правиш.

И поради всички тези причини, се появяват хиляди книги, които да ти помогнат да повярваш, че нещастният ти живот някак си магически ще се промени, само с прочитането на тази книга и със следването на “няколко прости стъпки”.

А истината за мен е, че авторите на този тип книги се възползват по най-безцеремонния начин, от нещастието на хиляди хора по света, за да могат да спечелят пари.

Но в България имаме една много хубава поговорка – не е луд този който яде баницата, а този който му я дава. Така хилядите читатели на този тип книги са лудите, които дават баница за ядене на авторите на тези книги.

Честито! Вие сбъднахте нечия мечта.