kiorГрозна е тази турска дума, ама няма по-подходяща от нея за това, което се случва в публичното, медийното и политическото ни пространство. Спомняте си сигурно бомбата Костинброд – все пак не беше толкова отдавна, – която според мен промени в голяма степен изборните резултати и конфигурацията в Народното събрание. Последиците, от която още изпитваме на гърба си с това неустойчиво парламентарно мнозинство и неспособността му поради тази си нестабилност да взема важни и необходими за страната решения и мерки. Е, оказа се вчера, че виновен е един-единствен служител от държавната администрация и то не за ония палети, с които ни облъчваха няколко дни от една телевизия, а за някакви стотина-двеста бройки, които не достигали за определени софийски секции и били осигурени – дали от немарливост, дали от некомпетентност, но не и от желание за манипулации –  не съвсем по правилата. С две думи ония купчини ще се окажат наистина технологичен брак, а не годни бюлетини, подготвени за експедиция и за подмяна на вота.

Преди няколко дни, пак от екрана на същата медия, а и от страниците на лековерни и услужливи електронни медии, ни атакуваха с поредната невероятна и както се оказа, невярна история. Този път атаката беше отправена към възможно най-високото ниво в държавата – към действащия президент. Представиха се едни копия на касови ордери – за които всеки нормален човек знае, че не са надежден финансов документ – и някакъв договор за покупко-продажба на къща в Гърция, в които се твърдеше невероятният факт, че плащането по сделка на стойност 700 000 евро е направено в брой.

Освен важния въпрос за журналистическия морал или по-скоро за липсата му, настойчиво се питам тия дни има ли наистина защитен от несправедливо окепазяване човек в държавата? Защото този черен пиар обикновено дава доста добри резултати. След време средностатистическият българин ще си спомня само, че на някого са му изкарали кирливите ризи, но ще забрави, че човекът е дал ясни доказателства, че всъщност той въобще не носи ризи.

Нещо като във вица: Аз да кажа, че сестра ти е еди-каква си, пък ти обяснявай, че нямаш сестра. По български.

 

Leave a Reply