sealand

Чували ли сте за Княжество Сийланд?

Да? Поздравления,  ако е така, защото явно сте начетен човек с богата обща култура.

А ако не сте, не се притеснявайте, защото и аз доскоро не знаех за съществуването на тази територия.

На практика Сийланд е една микронация, чиято площ е около 500 м2. Тя дори не е разположена на твърде земя, а на изоставена военна платформа на 10-на км от английското крайбрежие и навътре в морето. Платформата е от времето на Втората световна война и носи името Рафт Тауър. Оказва се, че тя е построена достатъчно далеч от Англия, за да е на практика извън територията на страната и следователно се пада ничия земя. От този факт през 1967 г. се възползва бивш майор от британската армия на име Пади Рой Бейтс. Същата година той и семейството му се изнасят да живеят на Рафт Тауър, а въпросният майор обявява независимостта на Княжество Сийланд и се самопровъзгласява за негов принц под името Рой I. Той дори пуска в обръщение своя валута под името сийландски долари. Понастоящем синът на Пади Рой Бейтс е вторият върховен глава на княжеството и е известен под името принц Майкъл I.

През годините към княжеството са повдигани обвинения и само година след неговото основаване се е наложило да брани “независимостта си” от английските власти посредством огън. Въпреки припетите обаче Сийланд продължава да си съществува вече 48 години и няма изгледи скоро да преустанови позициите си.

Ако случайно се чудите какъв бизнес би могъл да се развива на изоставена платформа по средата на морето, то отговорът е следният: хостинг и други Интернет-базирани услуги. Брутният вътрешен продукт на княжеството е около 600 хил. долара годишно. На платформата постоянно пребиваващи са някъде към 50 души, като на глава от населението се падат около 22 хил. долара годишен приход.

Не е зле, а?

Leave a Reply