Харви Рос Бол е известен като дизайнерът на емотиконата “Усмивка” или “Щастливо лице”. Той създава тази иконична емотикона през 1963 година.


През 1963 година, в малкия град Уустър, Масачузетс, една компания на име State Mutual Life Assurance Company иска да повиши настроението на своите служители след сливането с друга компания. Те наемат Харви Рос Бол, графичен дизайнер и илюстратор, да създаде символ, който да изразява щастие и да бъде признат като знак на солидарност и радост.


Бол работи бързо и за по-малко от 10 минути създава илюстрацията на усмихнато лице. Това е едно симпатично и просто изображение, включващо кръг, две очички и усмивка. Цветът на лицето е жълт, а усмивката е червена.


След приемането на илюстрацията от компанията, усмихнатото лице бързо придобива популярност. То започва да се използва във всякакви комуникационни средства, включително във вестници, плакати, брошури и т.н. Изображението става символ на щастие и радост и постепенно се превръща в една от най-иконичните и познати емотикони в света.


Въпреки че Бол не получава голяма заплащане за своето творчество, той остава скромен и не претендира за права върху илюстрацията. През годините тя продължава да се използва широко и дори става важен символ на позитивност и щастие в различни културни и социални контексти.


Харви Рос Бол умира на 12 април 2001 година, но наследството му продължава да живее чрез емотиконата “Усмивка”, която продължава да се използва в ежедневната комуникация и да ни накарва да се усмихваме.