Който е бил на интернет на модем помни, колко жалка беше ситуацията в това отношение и как в продължение на няколко години силно изоставахме технологично. Инфраструктурата е просто ключова за развитието на който и да е сектор и е видимо как страната ни направи един огромен скок в IT индустрията с подобряването на интернет достъпа. А трябва да ви кажа, че той у нас е просто перфектен.

Който е пътувал в Европа през последните години, той не се е възмущавал как един разговор по Скайп може да е затормозяващ за тамошния интернет. У нас широколентовият интернет е вече навсякъде – дори и в селата, благодарение на проект, изпълнен преди време от Изпълнителна агенция ЕСМИС, начело тогава с бившия кмет на Сливен – Христин Петков. Проектът целеше да подобри свързаността и широколентовият достъп дори в по-малките и отдалечени населени места, и изглежда е бил доста успешен.

maloНаскоро гостувах на мой приятел, който се е установил в едно селце на около 30км. от Враца и той ми разказа, че вече няма никакъв проблем да практикува свободната си професия и от вкъщи, за което си е направил специален кабинет. На мен също отдавна ми е мечта да живея на село, но заради кариерното ми развитие, едва ли ще се случи скоро.

Понеже бях леко скептичен, че интернета може да е толкова бърз и на село, колкото в града, показа ми нагледно колко бързо зареждат клипове от Youtube и Vbox, тествахме и скоростта в специализиран сайт, който отчете над 50 мегабита скорост на теглене и над 20 на качване, което си е сериозно постижение.

Хубаво е, че страната ни поне в технологично отношение се развива. Наскоро бях чел статия, че много американски фирми вече предпочитат наред с Китай и Индия, да аутсорсват и у нас, което е страхотно както за икономиката ни, така и за младите хора, които са взели решението да останат в България.

Leave a Reply