Чували ли сте за парадокса с котката и филията с масло? Той е сред онези абсурдни експерименти, над които учените си блъскат главите от години, но не могат да стигнат до окончателно заключение. Парадоксът е много забавен и се състои в обединяването на тези две твърдения:

  1. Котките никога не падат по гръб, а се приземяват на краката си.
  2. Филията, намазана с масло, винаги пада с намазаното надолу.

Сега обаче си представете, че към гърба на някое коте прикрепите намазана филия, но маслото е от външната страна. Какво ще стане?

От една страна, котките имат вроден инстинкт да се обръщат във въздуха, ако падат по гръб. Този рефелкс им е генетично заложен и се развива, когато малките навършат 3-4 седмици. Никой не оспорва това твърдение, то е научно доказано.

33jh1dy-png.14571

Стане ли дума за филията с масло обаче… полето за импровизации се разраства. Реално са провеждани експерименти, от които крайното заключение е, че филията пада с намазаното надолу в 81% от случаите. Превеждат се като доказателства разни статистики, физични формули, говори се за гравитацията, законите на „Мърфи“ и т.н. Аз обаче попаднах на проучване, проведено в Мичиганския университет, чието заключение беше значително по-разбираемо и по-просто. То гласи следното: дали филията ще падне с маслото надолу, зависи от височината на масата. Стандартните маси, на които се храним, са около 70-80 см. високи, може би до метър. Но според учените в Мичиган, ако изпуснете филия от маса с височина 8 фута (или 243 см), филията ще падне с намазаното нагоре!

Заинтригувах се след това откритие. Реших да го опитам в домашни условия, пък експеримента с котката да оставя за друг път. Набарах една филия от наличия у дома хляб, намазах я с масло и уж случайно (но направо нарочно) я изпуснах от нормална височина – падна с маслото надолу. Намазах друга филийка, качих се прав на дивана и я пуснах оттам. Постарах се разстоянието до земята наистина да е горе-долу 240 см и… воала! Този път падна с маслото от горната страна. Кой да предположи?

Leave a Reply