От вече почти десетилетие и ние в България знаем кога е датата на Черния петък. Тя винаги е различна, но по правило е последният петък от месец ноември. За всички шопинг маниаци и за всички, които искат да си вземат неща изгодно, е като спасение. И то точно преди празниците. Но знаете ли, че денят е известен и по друг начин?

Колкото и парадоксално да звучи в деня, когато са най-много намаления и по статистика средно българинът харчи до 300 лева, то тогава се отбелязва и Денят не купувай нищо. На това твърдение попаднах съвсем случайно на една страница на известна марка. И оттам започна моето проучване по темата, което смятам да споделя с вас.

Идеята за този ден се ражда някъде покрай появата и Черния петък – през 90-те години. За всички е ясно, че за един ден хората се презапасяват с много продукти и се превръщат в абсолютни консуматори на стоки, от които в повечето случаи нямат нужда. Затова един канадски артист решава да обяви бойкот именно на прекомерното пазаруване.

Въпреки че първоначалният замисъл не е бил да бъде бойкотиран Черния петък, много хора го приемат. И така периодът след Деня на благодарността и между голямото коледно пазаруване се превръща в много спорен. За едни е изгоден, а за други е време за протест и замисляне за благото на човечеството.

Честно да си кажа, аз съм от хората, които със сигурност ще се изкушат да си купят нещо на намаленията. Но пък съм сигурен, че няма и да прекаля с излишни покупки – все пак съм средностатистически гражданин и им определен бюджет. А вие какво ще направите – ще почетете Деня на не купувай или ще е точно обратното?