Наскоро ви споделих, че ключовият момент, когато учениците се превръщат в студенти, според мен е най-подходящият да напуснат семейното гнездо и да развият самостоятелност.

Сега ще ви кажа какви са ползите и негативите да сте далеч от дома за по-дълго време.

Самостоятелност! Това е начин на съществуване, в който родителите вече не ти “дишат във врата” и не те следят какво правиш, кога се прибираш и какви ги вършиш просто защото вече не си им в полезрението и няма как да те следят. Много тинейджъри мечтаят за този момент и когато се случи много им се услажда.

Задължаваща самостоятелност… това означава, че вече сте (почти) сами и следователно трябва да се грижите за себе си и за собственото си оцеляване. Плащате сметки, следите за изтичащи срокове и абонаменти, купувате си храна и дори се вече се налага да готвите, защото няма кой да ви сервира вечерята.

roommatesСъквартиранти? Да, когато сте далеч от дома и живеете в друг град, сигурно ще ви се наложи и да делите, ако не стая, то поне, апартамент с един или повече съквартиранти. Такъв живот си има плюсове – по-весело е, има повече движение и човек, с когото по всяко време да обмените приказка. Сметките също се делят по равно и това намаля месечните ви разходи. От друга страна, ще усетите, че почти няма да имате време насаме със себе си. И ако сте свикнали да имате повече лично пространство, ами… ще се наложи да отвикнете.

Пътуването? Не се самозалъгвайте, ако живеете далеч от дома, ще изпитвате поне от време на време пориви да си пътувате към вкъщи. И ако сте се преместили някъде надалеч, ще пътувате по-дълго и ще ви излиза по-скъпо.

След всичко казано, преценете сами. Струва ли си да сте далеч от дома?

Leave a Reply