Фондюто е традиционно швейцарско ястие, което произлиза от Алпите и представлява разтопено сирене, в което се потапят парченца хляб или други продукти. Изначално то е метод за използване на стар хляб и сирене през зимата. През 1930-те в Швейцария фондюто стана много популярно благодарение на рекламна кампания за сирене. Освен сирене, съществуват и други видове фондю, като такива с шоколад или месо. През 1960-те и 1970-те то стана известно и извън Швейцария, като се превърна в символ на социалното общуване и споделяне на храна.
Докато популярността на фондюто достига своя връх в САЩ през 1970-те, това ястие не изчезва от гастрономическата сцена. Фондюто претърпява различни трансформации и адаптации, като се интегрира в кухните на различни култури. Например, в някои азиатски страни, подобна практика на “потапяне” включва сурово месо в горещ бульон, докато се свари, предоставяйки подобен опит на общуване около масата.
Еволюцията на фондюто допринесе и за появата на разнообразни вкусове и комбинации. Някои съвременни версии включват различни видове сирена, добавки като трюфели, вино или дори пикантни подправки. Шоколадовото фондю също продължава да бъде любим избор за десерт, като се комбинира с различни плодове, маршмелоу или дори малки парченца печива.
То олицетворява общността и близостта, като събира хората около една и съща маса, където всеки участва в процеса на готвене и ядене. В много култури, такава практика на споделяне на храната е знак на доверие, приятелство и семейни традиции.
Днес, фондюто продължава да бъде популярен избор за празнични събирания, романтични вечери или просто за уютни моменти сред приятели и семейство.